joi, 28 aprilie 2011

Cafeaua noastra cea de toate zilele



Stateam in dimineata asta in pat si ma gandeam la un articol despre cafea... Cafeaua noastra cea de toate zilele... O gasesti peste tot...Pe strada in automate, in scoli, in magazine, in insitutiile publice, in parcuri, in tren, chiar si in autocare. Cafeaua a ajuns sa fie o bautura atat de importanta incat multe persoane nu isi pot incepe dimineata fara cel putin o cafea(sau mai multe...). Cafeaua, dupa cantitate se clasifica in 3+1 categorie...

- Cafeaua mica
- Cafeaua medie
- Cafeaua mare
- Cafeaua la cantitate "industriala"

Cafeaua mica - Acea cafea care o bei de placere, cand stai de vorba, cand citesti, cand esti relaxat deobicei. Dupa vorba medicului, aceasta cafea este recomandata dimineata.
Cafeaua medie - Cafeaua care o bei dimineata ca sa "poti deschide ochii".
Cafeaua mare - Cafeau care o bei deobicei cand ai de strabatut o distanta mare sau cand vrei sa stai mai mult treaz din anumite motive. In fine... Majoritatea amatorilor de cafea beau aceasta cafea dimineata.
Cafeaua la cantitate "industriala" - Acea cafea care este bauta de unele persoane dimineata. Acea cafea care se bea direct cu ibricul sau cu cana, de mai multe ori... In general aceasta cafea o beau studentii care invata din greu pentru sesiune (in ultima noapte), cei care lucreaza in timpul noptii, cei care lucreaza foarte mult si dependentii.



Sigur va intrebati ce este cafeaua...

Deci...Ce este cafeaua?

Cafea [ˈkafe, kaˈfeː] (turcă: kahve; arabă قهوة: qahwa „băutură excitantă” sau „vin”) este o băutură de culoare neagră ce conţine cofeină care se obţine din boabe de cafea prăjite şi măcinate conţinând vitamina PP (acid nicotinic sau niacina).
Boabele de cafea sunt fructele unor plante din familia Rubiaceae cu două varietăţi mai importante Coffea arabica şi Coffea canephora, prima având boabe de calitate superioară. Calitatea cafelei e influenţată şi de locul de cultivare, depozitare şi prăjire a boabelor de cafea.

Cine a adus cafeaua in Romania?

Logofătul Ioan Tăutu (?- 1511) este, probabil, primul importator al cafelei în Romania.

Primii zece producători de cafea pe glob

Ţară, Tone cafea
Brazilia -2.179.270
Vietnam -990.000
Indonezia -762.006
Columbia -682.580
Mexic -310.861
India -275.400
Etiopia -260.000
Guatemala -216.600
Honduras -190.640
Uganda -186.000

Cofeina

Cofeina este prezenta in natura in 60 de specii diferite de plante din care cafeaua si ceaiul sunt cele mai cunoscute. O data ce a fost ingerata, substanta este absorbita de sange iar organsimul are nevoie de cateva ore pentru a o metaboliza.
Daca este consumata in doze mici produce efecte stimulative, mareste capacitatea de concentrare si imbunatateste tonusul.
Cantitatea de cofeina continuta intr-o cafea poate fi foarte diferita si depinde de mai multi factori, ca de exemplu amestecul folosit.
Un amestec care contine 100% cafea Arabica contine numai 1,1-1,7% cofeina fata de 2-4% al cafelei Robusta.
Si modalitatea de pregatire a cafelei influenteaza cantitatea de cofeina.
Fata de alte procedee de infuzare (filtru, cafea turceasca, moka, etc.) cafeaua espresso are cel mai slab continut de cofeina. Timpul foarte scurt de extragere nu permite topirea intregii cantitati de cofeina continuta in boaba macinata. O cescuta de cafea espresso cu un amestec format numai din cafea Arabica are un continut de cofeina de mai putin de 100 mg.
O serie de studii stiintifice au subliniat faptul ca un consum zilnic cuprins intre 250 si 600 mg nu prezinta in mod special efecte negative asupra sanatatii.

Stiati ca...

*Datorita cofeinei, un alcaloid prezent in cafea, aceasta determina importante efecte analgezice asupra organismului uman. Cofeina este utilizata si pentru prepararea anumitor medicamente care pot fi cumparate fara reteta si care reduc durerea in cazul unor traumatisme minore.

*Studii efectuate in Italia si USA au demonstrat rolul important al cafelei in combaterea hemicraniei(durerea de cap).

*Numeroase studii au demonstrat efectul antioxidant al cafelei. Cafeaua contine substante care contrasteaza actiunea radicalilor liberi, favorizand prevenirea tumorelor legate de imbatranirea celulelor.

*La nivelul aparatului digestiv cafeaua favorizeaza digestia avand un efect de "normalizare" a functiei intestinale

*Consumul de cafea mareste metabolismul energetic fara sa modifice consumul energetic total. Din cercetarile efectuate asupra desfasurarii unor activitati sportive, se confirma efecte pozitive asupra nivelului de concentrare precum si reducerea senzatiei de oboseala in sporturile de rezistenta. Cafeaua contine trei saruri minerale deosebit de importante pentru alimentatia umana: potasiul, magneziul si fluorul.

*Pentru a recunoaste calitatea unui sortiment aruncati un bob de cafea pe jos. Daca sare inseamna ca avem de a face cu o cafea a de calitate.

*Pentru a recunoaste in schimb o cafea macinata de calitate trebuie sa puneti o lingurita plina de cafea intr-un pahar cu apa. Pulberea ar trebui sa ramana la suprafata.

Pana acum totul este bine si frumos. Totusi sa nu uit sa va zis si despre efectele cafelei.

Efectele pot fi pozitive sau negative.

Efecte pozitive

Dupa o perioada de zece ani de cercetari in Japonia, din 100 000 de persoane care au consumat cafea, 214 s-au imbolnavit si au murit de cancer renal, in comparaţie cu neconsumatorii de cafea, dintre care au murit de cancer 514 persoane. De aici s-a tras concluzia ca substantele antioxidante din cafea protejeaza celulele renale de radicalii de oxigen cancerigen. In comparatie cu ceaiul verde la care nu s-a putut dovedi acest efect. Rezultate asemanatoare s-au obţinut în Ottawa la cei cu tendenţa de cancer la san. Un alt studiu National Health and Nutrition Examination Survey publicat in anul 2005 arata ca la cei care consuma cel putin doua cani de ceai sau cafea zilnic se reduce incidenta bolillor cronice de ficat, care sunt frecvente la alcoolici sau persoane supraponderale. Prin efectul cofeinei incidenta bolii se reduce. Se presupune un efect pozitiv si in boala Parkinson sau Alzheimer.

Efecte negative

În cazul consumului abuziv de cafea sau alte bauturi care contin cofeina pot sa apara urmatoarele efecte negative:
*tahicardie, (frecvenţă cardiacă crescută)
*neliniste, tremor (tremuraturi), nervozitate, stari de panica
*insomnie
*convulsii
*o stare usoara de dependenta, in lipsa cafelei pot sa apara dureri de cap (migrena).



Acum, la sfarsitul articolului va voi impartasii niste retete de cafea.

Cappuccino viennese

Ingrediente
• 30 ml espresso (7 g cafea)
• 1/3 lapte, 1/3 friscă (60 ml lichid în ceașcă + frișcă)

Mod de preparare
Peste un espresso se toarna laptele cald si se orneaza cu frisca si pudra
de cacao.

Timp de preparare
1 minut i 30 de secunde

Mod de servire
În cea sca mare, cu zahar si biscuit.



Espresso Lungo

Ingrediente
• 7 g cafea
• 80 ml lichid

Mod de preparare
Se pune cafeaua macinata în porta ltru, se preseaza, se da drumul la
apa, se prinde porta ltrul la espressor si se lasa cafeaua sa curga 35-40
secunde.

Timp de preparare
1 minut i 30 de secunde.

Mod de servire
În ceasca mare, cu zahar, lapte si biscuit.

Ca fé Latte

Ingrediente
• 30 ml espresso (7 g cafea)
• 120 ml lapte cald spumat
• 15 g sirop topping de ciocolată

Mod de preparare
Laptele si spuma de lapte se toarna încet într-un pahar înalt, peste
siropul de ciocolata. La sfârsit se adauga un espresso, turnat încet pe
marginea paharului. Fiind o bautura calda, paharul se încalzeste în
prealabil la vaporizator.

Timp de preparare
2 minute.

Mod de servire
În pahar cu toarta, cu zahar si biscuit.

Espresso

Machiatto

Ingrediente
• 30 ml espresso (7 g cafea)
• spumă de lapte

Mod de preparare
Se adauga peste un espresso o linguri a de spuma de lapte.

Timp de preparare
1 minut

Mod de servire
În ceasca mica, cu zahar si biscuit

Esspresso Martini

Ingrediente
• 60 ml espresso (14 g cafea)
• 40 ml Vodka vanilie
• 20 ml Kahlua
• 25 ml sirop zahăr
• 8 cuburi de gheaţă
• 3 boabe de cafea

Mod de preparare
Se amesteca ingredientele în shaker i se toarna fara ghea a într-un
pahar Martini racit. Se orneaza cu 3 boabe de cafea.

Timp de preparare
2 minute

Mod de servire
În pahar Martini, cu biscuit

Un comentariu:

Emin3nt spunea...

MIE IMI PLACE CAFEAUA LA NEBUNIE...INTERESANT ARTICOLUL TAU,DACA VREI SI AI TIMP POTI SA PUBLICI ARTICOLUL TAU SI IN FORUMUL MEU ( WWW.NEHOIU.FORUMHIT.RO)..UNDE POTI SA PUI SI UN LINK CATRE BLOGUL TAU...SALUTARI